Pot Laze – Janče

  • Izhodišče: železniška postaja Laze
  • Čas pohoda: 5 do 6 ur
  • Zahtevnost: zahtevna pot

Po poti se lahko odpravimo v vseh letnih časih, razen pozimi, ko je pohod zelo zahteven. Pot je primerna tudi za rekreativne pohodnike, vendar pa vsebuje nekatere strmejše vzpone in spuste, zaradi katerih je treba imeti dobro pohodniško obutev.

Izhodišče poti je železniška postaja Laze, od koder se odpravimo po markirani Badjurovi krožni poti (oznaka (B. K. P.) v smeri Janč. Ko se dvignemo nad Laze, pridemo do prostora s klopco ob manjšem potočku, kjer se lahko pripravimo na pohod, saj nas čaka hud vzpon. V ozadju se nam občasno odpira razgled na savsko ravnico in Dol pri Ljubljani ter okoliške vasi. V kratkem času se mimo Rogača vzpnemo do Jernača in Lipavčevega griča, kjer smo že nad 550 m n. v. Od tam vzpon ni več tako intenziven. pohod nadaljujemo po poti, ki večinoma poteka po grebenu. Na levo se nam občasno odpira razgled na Posavsko hribovje, na desno pa na Ljubljansko kotlino in ob lepem vremen na Kamniško – Savinjske Alpe. Ob poti si lahko odpočijemo na urejenem počivališču in se okrepčamo z malico. Pot se pozneje priključi Sadni cesti med Javorjem in Jančami. Na poti pa tudi odcep za kmetijo Topolovčar, ki je od naše poti oddaljena 500 metrov. Pot nadaljujemo proti Jančam.

Z Janč se razprostirajo lepi razgledi na okoliška hribovja in slovenske gore – vse od Triglava, Karavank, Kamniških planin, pa tudi do Pohorja. V planinskem domu se lahko okrepčate z različnimi dobrotami. V jedru vasi je cerkev sv. Miklavža. Na Jančah se pot križa z različnimi drugimi planinskimi potmi in z Besniško regionalno pešpotjo. Za nadaljevanje se od planinskega doma spustimo po poti, po kateri smo prišli in zavijemo levo na markirano pot v smeri Gostince.

Skozi kostanjev gozd pridemo do Seten brda, kjer se lahko v vročih poletnih mesecih ohladimo v senci dreves na prostoru za piknik ob poti. Izlet nadaljujemo po markirani poti, ki se strmo spusti v Konjski graben, kamor se zlivajo številni manjši potočki. Pot nadaljujemo navzdol ob potočku. Pot skozi gozd se pozneje vključi na makadamsko cesto, ki vodi mimo mnogih jas na levi strani. Na jasah si lahko na urejenih počivališčih tudi odpočijemo. Ko izlet nadaljujemo po poti navzdol, se na desno odcepi pot na Kramarjev hrib. Mi pa gremo ob potoku navzdol in pridemo do kozolca, ki stoji na levi strani. Kozolec je urejen, pod njem pa so postavljene mize in klopi, ter namenjen večjim piknikom v naravi. Ob kozolcu je urejeno tudi manjše otroško igrišče. Pohod nadaljujemo ob potoku navzdol.

V Gostinci gremo skozi podhod pod železniško progo in nato po glavni cesti desno proti izhodišču. Po cesti se vrnemo do železniške postaje v Lazah, kjer smo izlet tudi pričeli. Vir: Vodnik po regionalnih pešpoteh v Ljubljanski urbani regiji, izdala: RRA LUR (izpisano), oktober 2007, dopolnitve avgust 2010.

Zanimivosti in domačije ob poti:

  • Kmetija Topolovčar
  • Planinski dom na Jančah
  • Cerkev sv. Miklavža na Jančah
sadnacesPot Laze – Janče