O Sadni cesti

“Na robu mesta je mirna dolina, obdana s prijetnimi hribi, kjer se lahko sprehodite, uživate v čistem zraku in čudovitih razgledih, si nakupite zdrave hrane in si odpočijete od vsakdanjih tegob mestnega življenja. Med Javorom in Jančami v Deželi jagod boste našli, kar ste že dolgo iskali, tudi če niste vedeli kaj!”

Pogled na Janče - Sadno cesto

Pogled na Janče

Na pobudo prebivalcev in ob sodelovanju Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Mestne občine Ljubljana (tedaj še Občine Moste Polje) je v letu 1993 prišlo na območju doline Besnice in Janč do uvajanja projekta CRPOV (Celostni razvoj podeželja in obnova vasi).

S skupnimi močmi je bilo do danes, na področju kmetijske proizvodnje urejenih 500 ha pašnikov, narejenih 30 ha sodobnih nasadov z integrirano pridelavo sadja (jagode, jablane, hruške, češnje, slive, breskve, orehi, kostanj …), izveden projekt revitalizacije travniških nasadov in vrtov, izdelanih 11 vodnih zajetij za potrebe namakanja sadnih rastlin.

Nasad Jagod Sadna cesta

Urejen nasad jagod

V letu 1994 je bil urejen prireditveni prostor na Jančah z otroškim igriščem in Jagodožerom (igralom po motivu iz zgodbe o Deželi jagod), kjer danes potekajo Jagodne in Kostanjeve nedelje.

Otroška igrala na Jančah

Jagodožer – Otroška igrala na Jančah

Kmetje so se organizirali v turistično društvo, preko katerega danes potekajo vse aktivnosti na Sadni cesti. Prodaja teče tudi na domu, kjer kmetije odprtih vrat prijazno sprejmejo vsakogar, ki pride in mu ponudijo različne kmetijske pridelke in druge izdelke, vse od jabolk, hrušk, jagod, kruha do brezalkoholnih in alkoholnih pijač.

Jagodne in kostanjeve nedelje

Prireditveni prostor Jagodnih in Kostanjevih nedelj

sadnacesO Sadni cesti